Újra autóböjtöt hirdettek Ausztriában

Át kell hangolnunk étkezési és közlekedési szokásainkat, fenntartható életvezetést kell kialakítanunk, és erősítenünk kell a tudatosan megélt személyes szabadságot – az osztrák evangélikus és katolikus egyház a keresztény böjt korszerű formájaként a húsról való lemondás mellett autóböjtre is hív.

Az osztrák katolikus és evangélikus egyház arra buzdítja a híveket a közelgő nagyböjti időszakban, hogy tudatosan mondjanak le a túlzott autóhasználatról és húsfogyasztásról. Arra kérik az autósokat, hogy hamvazószerdától húsvétig nagyobb visszafogottságot gyakorolva járuljanak hozzá a környezetvédelemhez, és gyakrabban járjanak gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedési eszközökkel. Egy környezetvédelmi kezdeményezéssel összefogva az egyházak e témával megbízottjai arra hívják az embereket, hogy lehetőség szerint a böjt negyven napjára mondjanak le a húsfogyasztásról.

A fenti akciókba bekapcsolódni kész személyek az interneten jelezhetik szándékukat. Az autóböjtöt Ausztria-szerte támogatják a közlekedési társaságok. A regisztrált jelentkezők ingyenjegyeket, kerékpárokat, sőt akár nyaralást is nyerhetnek. 2009-ben ötezer résztvevője volt az Ausztriában meghirdetett autóböjtnek.

Az autó- és húsböjtre való meghívással a fenntartható és szolidáris életmód megismertetéséhez és elterjesztéséhez kívánnak hozzájárulni az egyházak. A böjt – lényege szerint – arra is tanít, hogy a lemondás által újra képessé váljunk értékelni és helyesen megélni a személyes szabadságot – nyilatkozta Stephan Turnovszky katolikus segédpüspök február 9-én Bécsben egy sajtókonferencián. „A nagyböjtben a szabadságot gyakoroljuk” – hívta fel a figyelmet a böjt lelki dimenziójára a püspök. „Aki e lemondással kész és képes korlátozni az autóhasználatot, nemcsak a társadalommal tesz jót, hanem önmagának is kedvez.” „A kizárólag önmagunkért vagy csak egy szolidáris célért vállalt böjt egyoldalú” – véli Turnovszky. „A helyes böjttel magunkért és másokért is vállalunk valamit” – tette hozzá a püspök. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogyókúra nem számít keresztény értelemben vett böjtnek.

Az autóböjtre való meghívással nem a teljes autóhasználat ellen buzdítanak az egyházak – szögezte le Hansjörg Lein, az evangélikus egyház bécsi szuperintendense a sajtótájékoztatón. „Nekünk is szükségünk van autókra, ám a tömeges és túlzott autóhasználat hátrányos következményei már régóta érzékelhetőek, különösen a a nagyvárosokban. Az emberiség – főként a gazdag országokban – évek óta túllépte a megfelelő korlátokat e téren is. Olyan ökológiailag átgondolt életmódot kell kialakítani, mely nem veszélyezteti a teremtett világot – véli Lein. Õ maga már egy éve lemondott az autóhasználatról, és elmondása szerint ez felszabadítólag hatott rá.

Magyar Kurír

(Visited 20 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?